Zoek je iets anders?


GOOD & GREEN | EAT-LANCET

EAT-Lancet

Het EAT-Lancet-menu biedt een perspectief voor alle 10 miljard mensen voor een gezond, duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon.

Wat is EAT-Lancet?

Het is een uitdaging om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel. De huidige inrichting van ons voedselsysteem heeft niet alleen grote gevolgen voor de gezondheid van veel mensen, mensen met honger of mensen met obesitas, ook is de huidige manier van voedselproductie van grote invloed op de draagkracht van onze aarde. Inmiddels verbruiken we namelijk meer dan één planeet, waardoor de natuurlijke bronnen van de aarde uitgeput raken. Dat kan anders vinden wij. Daarvoor is wel verandering nodig.

Met EAT-Lancet is het mogelijk om in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde.
Het is belangrijk dat we ons eetpatroon aanpassen. Groenten, fruit, noten, volkoren granen en peulvruchten krijgen meer de hoofdrol. Dit grotendeels plantaardige voedingspatroon kan af en toe aangevuld worden met vlees, vis en/of zuivel, maar dierlijke producten zullen een veel minder groot deel van het voedingspatroon uitmaken. Het produceren van plantaardige voedingsmiddelen is namelijk minder belastend voor het milieu dan de productie van dierlijke voedingsmiddelen. Daarbij zijn plantaardige voedingsmiddelen vaak ook beter voor je gezondheid.

EAT-Lancet richt zich niet alleen op de producten. Het gaat ook om bewust en lokaal inkopen van producten. Bij het inkopen van voedingsproducten houden we daarom rekening met het seizoen én waar het product vandaan komt. Ook bestaan producten uit minder grote portiesgroottes, zodat er voldoende voedsel overblijft voor iedereen. Bovendien stimuleert EAT-Lancet actief om voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen we door te zorgen voor minder afval, meer hergebruik en efficiëntere inkoop.

Appèl en EAT-Lancet

Als cateraar hebben wij een belangrijke rol in het stimuleren van gezonde en duurzame keuzes. Daar stemmen we ons cateringaanbod op af. Zo werken we met de Schijf van Vijf, voldoen we aan de eisen van de Richtlijn Eetomgevingen en de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum, voldoen we aan de MVI-criteria en werken we volgens de EAT-Lancet methode.

In onze restaurants zie je dit terug als Good & Green. Met Good & Green willen wij onze gasten en opdrachtgevers stimuleren om betere keuzes te maken voor gezondheid & milieu, bewustwording vergroten en laten zien hoe leuk en lekker gezond en duurzaam eten kan zijn. We hebben een menu van de toekomst gecreëerd, waarbij gezond (Good) en plantaardig eten (Green) centraal staan, uitgebreid met gezonde en duurzame initiatieven en uitstralingspunten in het restaurant. Een aantal leuke Good & Green voorbeelden:

  • We verassen onze gasten met duurzame én gezonde producten en (seizoens)gerechten, en zorgen dat deze opvallend geplaatst zijn in het restaurant of als eerst te zien zijn in de looproute. Ook bij de kassa vind je bij ons alleen gezonde en plantaardige producten.
  • We kiezen voor producten met een duurzaamheidskeurmerk. Zo zorgen we er voor dat alle medewerkers in de voedselketen een eerlijke kans krijgen en met zorg wordt omgegaan met dieren en milieu.
  • In onze restaurants verkopen wij Sunt Bananenbrood, dit is bananenbrood gemaakt van geredde bananen. Duurzaam én lekker!
  • Eten wat die dag niet verkocht is, krijgt bij ons een tweede bestemming. Dit doen we samen met Too Good To Go.
  • Onze restaurants nemen actief deel aan duurzame en gezonde initiatieven, zoals Samen tegen Voedselverspilling en de Week zonder vlees en zuivel.

Samen met onze opdrachtgevers en medewerkers zorgen we voor inspirerende gezonde en duurzame eetomgeving voor de gasten in onze restaurants. Zo dragen we samen bij aan een gezonde en duurzame toekomst voor de generaties na ons. Want alleen samen creëren we een mooie toekomst waarbij er genoeg voedsel is voor iedereen.