Banaanbrekend nieuws: Appèl gaat bananen redden met Sunt
Te groot, te klein, te groen, te geel of losgeraakt van een tros: bananen worden met miljarden kilo’s per jaar verspild — 50 miljard kilo om precies te zijn. Dat gaat al mis op de plantages, maar ook in de havens worden containers vol bananen vernietigd. Sunt redt deze net niet perfecte bananen en tovert ze om tot heerlijk bananenbrood. En wij doen met ze mee, want sinds deze maand is Sunt beschikbaar op al onze cateringlocaties.
Bananen maken vanuit Centraal-Amerika een lange reis naar West-Europa. Eenmaal aangekomen in de havens van de Benelux moet de tropische vrucht een strenge keuring doorstaan om vervolgens in de supermarkt of bij de groothandel te belanden. Bananen die al een beetje aan het rijpen zijn komen niet door de keuring. Zij hebben namelijk invloed op het rijpingsproces van andere bananen, waardoor deze minder lang in het winkelschap kunnen liggen. Importeren is hierdoor duurder dan vernietigen, daarom zijn importeurs extra kritisch en kiezen zij vaak voor de tweede optie.
Sunt biedt importeurs een duurzaam alternatief: zij verwerken de bananen voor een lager tarief dan de vernietigingskosten. Dit voorkomt voedselverspilling en geeft tevens een kostenbesparing, die meegroeit met de volumes. Deze verbetering in marge gaat terug de keten in, met als doel de supply chain te verduurzamen en eerlijke lonen te betalen aan de bananentelers. Sunt redt met het eerste jaar van de bananenfabriek al 15 miljoen (!) bananen en dit loopt snel op.
Volwaardige vervanger
Het bananenbrood van Sunt zorgt er niet alleen voor dat bananen niet worden weggegooid, maar is ook een stuk gezonder dan andere opties op de zoete bakkerijafdeling. Zo bevat het brood haver- en amandelmeel in plaats van witte bloem, wordt er geen gebruik gemaakt van boter of olie en zitten er geen toegevoegde suikers in. “We proberen voedzame ingrediënten te gebruiken in alles wat we ontwikkelen en altijd een beter alternatief te kiezen,” vertelt Annabel, brandmanager bij Sunt. “Ons bananenbrood geeft energie, maar dan zonder onnodige troep. Ook is het gluten- en lactosevrij.” Bij Appèl is vitaliteit een belangrijke pijler. We proberen een zo gezond en vitaal mogelijk aanbod neer te zetten voor onze opdrachtgevers, dus Sunt is daar een mooi onderdeel van!
SUNT bij Appèl
Ook wij als cateraar dragen ons steentje bij aan het verminderen van voedselverspilling. Appèl heeft ervoor gekozen om het huidige bananenbrood te vervangen en exclusief Sunt aan te bieden op onze cateringlocaties. “Als familiebedrijf omarmen we start-ups en willen we graag in hen investeren,” zegt Sebastiaan Janssen, hoofd Inkoop bij Appèl. “En het mooie van Sunt is dat ze smaakvol, startend én circulair zijn. Dat nemen wij graag op in ons standaard assortiment.”
We zijn blij om zo’n mooie missie in ons assortiment op te nemen en kijken ernaar uit om onze gasten op bijna 700 locaties te verrassen met dit lekkere bananenbrood. Wil je meer weten over Sunt? Klik op de button om hun website te bezoeken.
Lees meer